אופן החיוב בארנונה מושפע מגודל הנכס אותו הנישום מחזיק. מטבע הדברים ככול שהנכס גדול יותר כך החיוב שיושת על הנישום גבוה יותר.
ישנם צווי ארנונה שקובעים שככול שהנכס גדול יותר התעריף למ"ר גדול יותר. ישנם צווי ארנונה שקובעים ההיפך כלומר ככול שהנכס גדול יותר התעריף למ"ר קטן יותר.
וישנם צווי ארנונה שאין משמעות לגודל הנכס מבחינת התעריף למ"ר והוא נשאר קבוע ללא קשר לגודל הנכס.
במרבית המקרים המדידה נעשית לפי מטרים מרובעים (שטח) אולם ישנם מקרים בהם יש לבצע מדידה לפי מטרים מעוקבים (נפח). מדידה לפי מטרים מעוקבים נהוגה בעיקר כאשר מדובר בחללים סגורים בעלי מבנה מיוחד כמו לדוגמא במקרה של סילו/ממגורה.
שיטת המדידה משתנה בין רשות לרשות. ישנם מקרים בהם המדידה היא "ברוטו ברוטו" כלומר כולל שטחי קירות פנים וחוץ וכולל שטחי יחסי ברכוש המשותף. ישנם מקרים בהם המדידה היא "ברוטו נטו" כלומר כולל קירות פנים וחוץ אבל ללא השטחים המשותפים או חלקם.
וישם מקרים בהם שיטת המדידה היא "נטו נטו " כלומר שטח רצפה בלבד, ללא השטחים שמתחת לקירות הפנימיים והחיצוניים וללא חיוב בשטחים משותפים. בשיטת "הנטו נטו" נוהגות בין היתר עיריית תל אביב יפו ועיריית רמת גן. בשיטת המדידה "ברוטו ברוטו " נוהגת בין היתר עיריית הרצליה.
לכן בטרם מבוצעת מדידה של הנכס לצרכי ארנונה יש לבחון את הוראות הצו הרלוונטי בענין.
כמו כן כיום נדרשת הרשות לקבוע את שטח הנכס לפי דיוק של 2 ספרות אחרי הנקודה, לדוגמא 200.22 מ"ר. הרשויות לא רשאיות לעגל את חישוב השטחים למ"ר שלם.
לפיכך בימים אלו ממש רשויות רבות פונות לנישומים ומודיעות להם כי בכוונתן לערוך מדידה מחודשת של הנכס. על הנישום לשתף פעולה בענין זה עם הרשות וככול שלא יעשה כן, באפשרות הרשות לערוך מדידה בהערכה שברוב המקרים תצא גבוהה יותר.
בדרך כלל לאחר קבלת המדידה בהערכה, לא תיוותר לנישום כל ברירה אלא להעמיד מדידה מטעמו וכן לאפשר למודד מטעם העירייה למדוד את הנכס.
המדידה שמבוצעת צריכה להתבצע על ידי מודד מוסמך, על מנת להעניק לה גושפנקא .
קיימות חברות מדידה רבות שמבצעות מדידה לצרכי ארנונה והרשויות נוהגות להיעזר בהן לצורך קביעה מדויקת של שטח הנכס.
במידה והנישום חולק על תוצאת המדידה של המודד המוסמך מטעם הרשות, עליו להגיש השגה בענין זה ואף רצוי להעמיד מדידה נגדית על ידי מודד מוסמך מטעמו. את ההשגה יש להגיש בתוך 90 יום מקבלת החיוב הראשון לאותה שנת מס .
במקרה שבו המחלוקת אינה נפתרת בפניה למנהל הארנונה והמדידה הנגדית שהעמיד הנישום נידחת, עומדת לרשות הנישום הזכות להגיש ערר לוועדת הערר וזאת בתוך 30 יום ממועד קבלת תשובת מנהל הארנונה.
קיימות מחלוקות רבות שנוגעות לאופן המדידה הרצוי והנכון ועולות תדיר שאלות רבות בענין זה כגון האם יש לחייב את פיר המעלית, או את חדר המדרגות, או את שטח הקרניז, מה דינו של שטח הגג ועוד ועוד.
כמו תמיד מומלץ להתייעץ עם מומחה לענייני ארנונה בכל הקשור לחישוב שטח הנכס לצרכי ארנונה כללית.
למידע נוסף צלצלו לפריטקס:
03-5446626
***החברה אינה מספקת טיפול ויעוץ משפטי