חיובי ארנונה לשנת 2024
קבלת חיוב הארנונה השנתי ל 2024, הכולל עלייה בשיעור של 2.68% ביחס לתעריפי 2023, אנו רוצים להסב את תשומת לב לקוחותינו (ואלה שבדרך…) לבחון הנושא לעומק.
לפי חוק הרשויות המקומיות, ניתן להגיש השגה תוך 90 יום מקבלת חיוב הארנונה. אי עמידה במועד מהווה קבלה של החיוב!!
שני פרמטרים חשובים שיש להתייחס אליהם (אם כי כל מקרה נבחן לגופו):
סיווג הנכס –סווג הנכס נקבע בהתאם לשימוש שנעשה בו בפועל. לדוגמא חברת הייטק/ סטארטאפ שעוסקת בפיתוח תכנה זכאית ליהנות מסווג מופחת של בית תכנה, אשר משמעותית נמוך יותר מסווג עסקים/משרדים (לצורך העניין, לפי צו ארנונה 2023 ת"א, תעריף שנתי של בית תכנה כ178 שח למ"ר לעומת תעריף עסקים כ409 שח למ"ר) .
שטח הנכס – באופן בסיסי, חיוב הארנונה מחושב לפי מכפלת תעריף *שטח הנכס. לעיתים ישנה אי הבנה או טעויות בחישוב השטח נטו.
הסיווג הנחשק של "בית תוכנה" מבוקש מאוד בקרב חברות הייטק וסטארט־אפים ומייצר לא מעט מחלוקות בין הרשויות לחברות בנוגע לשאלה מהו בית תוכנה
בעיתוי חשוב זה, חשוב לנו לעדכן בדבר פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט לעניינים מינהליים ועשוי לחסוך תשלומי ארנונה בהיקף עשרות ואף מאות אלפי שקלים לחברות הייטק.
במסגרת אותו הדיון, ביהמ"ש עמד בפני שאלה מורכבת בנוגע לשימוש בנכס ולמהות החברה: האם חברה שמפתחת פלטפורמה לזירת מסחר מקוונת יכולה ליהנות מסיווג כבית תוכנה? בית המשפט השיב בחיוב, והפרשנות שלו תעבוד לטובתן של חברות רבות
בפסק הדין נקבע כי "אין חובה כי התוכנה המיוצרת בנכס תימכר כסחורה (מוצר מדף), לצורך הכרה בפעילות פיתוח התוכנה כפעילות ייצורית". זאת אומרת שאם בעבר רק ייצור תוכנת מדף נחשב כתנאי לקבלת הסיווג המופחת של בית תכנה, כיום גם חברות המייצרות פלטפורמות טכנולוגיות יוכלו אף הן ליהנות מכך.
הקביעה שלפיה "בית תוכנה" הוא חברת הייטק העוסקת בפיתוח תוכנה ללא קשר לשאלה האם היא נמכרת כסחורה או שניתן להתקין אותה מחנות אפליקציות בנייד או שנעשה בה שימוש ברישיון או בצורות אחרות – מרחיבה את תנאי הסף לקבלת הסיווג המופחת של בתי תכנה עבור חברות הייטק רבות.