מתי חלה התיישנות חוב ארנונה זו שאלה שרבים מהחייבים שואלים את עצמם, לאחר שהרשות פונה אליהם בדרישה לתשלום חובות ארנונה, שנים רבות לאחר שהחוב המקורי נוצר. לעיתים החייבים בכלל שוכחים מאותם חובות ארנונה או חושבים שהרשות ויתרה עליהם והדבר בא להם בהפתעה רבה. לעיתים הם נחשפים לענין החוב רק לאחר שהם קיבלו הודעה מהבנק בו מתנהל חשבונם על עיקול שהוטל על ידי הרשות. במצב כזה שבו חלפו שנים רבות ממועד החיוב המקורי, הסכומים צוברים הפרשי הצמדה וריבית והסכומים מוכפלים ומשולשים ואף יותר. אותם חייבים עומדים מול שוקת שבורה ומנסים לשחזר את נסיבות היווצרות החוב. התיאור שתואר לעיל אינו חריג שכן הרשויות לעיתים רבות מאוד ממתינות זמן רב עד לנקיטת הליכי גבייה. הן אינן ממהרות לשום מקום, החובות הולכים וגדלים ובמקרים רבים הרשויות מחכות לחייב בפינה, כאשר הוא נזקק לאישור מטעמן לצורך ביצוע עסקה במקרקעין (קניה, מכירה, שעבוד וכדומה).
כניסת תוקף התיישנות החוב
אם כן, מתי התיישנות חוב ארנונה באה לידי ביטוי? חוב ארנונה מתיישן בחלוף 7 שנים כפי שמתיישן כל חוב אחר . התיישנות חוב ארנונה משמעה לא שהחוב נעלם או התאדה, אלא שלא ניתן לגבות אותו באמצעים משפטיים. במקרים אלו של טענה להתיישנות חוב ארנונה תמיד עולה השאלה ממתי סופרים את מנין 7 השנים להתיישנות. שכן לו הרשות פעלה במהלך התקופה באמצעים שונים לגביית חוב הארנונה כי אז מירוץ ההתיישנות מתחיל מחדש וחוזר חלילה. חשוב להבהיר שלא כל פעולה של הרשות מביאה לעצירת מירוץ ההתיישנות לגביית חובות הארנונה. יש צורך בביצוע פעילות גבייה משמעותית. לדוגמא ביצוע פעולת עיקול בחשבון הבנק של החייב, או ביצוע עיקול מטלטלין ברישום וכיוצא בזה. אם לדוגמא הרשות שלחה מכתב התראה אין הדבר עוצר את המירוץ של התיישנות חוב ארנונה. הרשות יכולה לבחור בין נקיטת הליכי גבייה מנהליים לבין נקיטת הליכי גבייה אזרחיים. לרשות נוח יותר לפעול באמצעים מנהליים שכן היא יכולה לאחר שליחת מכתב התראה לעקל את נכסי החייב. מדובר בצעד דרסטי שאינו מתקיים בהליך אזרחי אלא באישור מוקדם של בית המשפט. רשות יכולה לנקוט בהליכים מנהליים ואחר כך לעבור להליכים אזרחיים והדבר קורה במיוחד שישנן מחלוקות עובדתיות משמעותיות או כאשר נעשה נסיון לגבות את החוב מבעלי שליטה של החברה. את הטענה להתיישנות חוב ארנונה יש לטעון כבר בשלב הראשון של דרישת התשלום אחרת עלולה הרשות לטעון שהחייב ויתר על טענה זו.
התיישנות חובות נוספים
כל הכללים שצוינו לעיל נכונים גם ביחס לחובות אחרים אותם חייבים לרשות המוניציפאלית, כמו לדוגמא חובות בגין היטל השבחה, חובות שנוגעים לאי תשלום אגרות והיטלי פיתוח, חובות מים. כפי שניתן להבין חשוב מאוד להתייעץ עם גורם מקצועי בכל הקשור להתיישנות חוב ארנונה ובכלל לגבי גובה החובות (ניתן לבדוק את גובה החוב באמצעות תוכנות יעודיות) שכן כפי שצוין לעיל החובות מתנפחים במהלך השנים מטבע הדברים והופכים להיות אסטרונומים.