מי מאתנו אינו מעוניין לקבל החזר ארנונה או הפחתת ארנונה מהרשות, במיוחד כאשר מתברר לו ששנים על גבי שנים הוא שילם את חשבונות הארנונה, באופן שוטף ומבלי כלל לבחון ולבדוק את נכונותם. אז קודם כל רצוי לבדוק ולטפל בחיובים השוטפים של הארנונה באופן מידי לאחר קבלתם, כבר בפעם הראשונה. קיימות מספר אפשרויות לתקוף את החיובים כגון הפחתת שטח הנכס, שינוי הסיווג של הנכס, שינוי האזור בו נמצא הנכס, טענה לפטור בגין נכס ריק, טענה לפטור בגין נכס לא ראוי לשימוש ועוד. ככול שלא פניתם לרשות כבר בשלב הראשון לקבלת החיובים או בתוך 90 יום ממועד זה, יתכן מצב שבו תיקון השומה יעשה מכאן ואילך ופועל יוצא מכך הוא שחלק מהתקופה שבה החזקתם בנכס , שילמתם ביתר את החשבונות. ואז אתם צריכים לדרוש מהרשות את החזרי הארנונה ששילמתם ביתר. כמובן שככול ומדובר בתקופה ארוכה יותר בגינה הנכם מבקשים את החזרי הארנונה, תסרב לכך הרשות בתוקף ונטל ההוכחה לגבי אופי הפעילות במקום יהיה רב יותר. הרשות תטען כי מאחר ולא פניתם במועד העניין אבוד. אולם לא תמיד כך הדבר.
על איזו תקופה ניתן לקבל החזר ארנונה?
רשויות רבות מאפשרות לקבל החזר ארנונה בגין שנים עברו, במקרים רבים. כך לדוגמא במצב בו ניתן להוכיח כי הרשות התרשלה באופן החיוב ואז קיימת הצדקה להחזר ארנונה באופן רטרואקטיבי. דוגמא ברורה להתרשלות היא שהרשות ביצעה מדידה שגויה של הנכס. אפשרות סבירה אחרת לקבל החזר ארנונה היא כאשר לדוגמא הרשות ביקרה במקום בעבר, אולם לא טרחה לעדכן את אופן השימוש בנכס, למרות שידעה על כך. כאשר רשות מסרבת להשיב את הארנונה שגבתה ביתר, באופן לא מוצדק, אין מנוס אלא מלפנות לבית המשפט המוסמך ולהגיש נגדה תביעה משפטית בדרישה להשיב את כל הכספים שהרשות גבתה ביתר, בצירוף הפרשי ריבית והצמדה. בתי המשפט פסקו לא אחת כי ראוי שרשות ציבורית, הפועלת כנאמן של הציבור, תחזיר לאזרח כספים שגבתה ממנו ביתר ללא התדיינות מיותרת. כמובן רשות מקומית לא תמהר לבצע החזר ארנונה אלא אם כן היא מבינה שאין לה מנוס מלעשות כן ומצב כזה יתרחש כאשר יובהר לרשות כי החיוב השגוי מקורו בטעות שלה ולא בטעות של הנישום.
אז איך בעצם מקבלים החזרי ארנונה?
לשם כך יש להיעזר בבעל מקצוע שידע להציג את הדברים באופן הנכון ולמקסם את החזר הארנונה. בלי כל קשר להחזר ארנונה שהרשויות נדרשות לבצע בגין חיובים שגויים, יש לעיתים יתרות זכות בחן הארנונה (בדרך כלל חן סגורים – דהיינו שהנישום עזב כבר את הנכס), שנובעות מסיבות שונות ומגוונות. ישנן רשויות שניתן לאתר באמצעות אתר האינטרנט שלהם באם קיימת לנישום יתרת זכות או לאו ובמידה והמידע אינו קיים באתר, ניתן להשיגו בקלות יחסית בפניה טלפונית או כתובה לרשות.